Télire az aszalt gyümölcs? A kedvencem!

Finom, édes, egészséges, mi az? Az aszalt gyümölcs

Az aszalt gyümölcs méltán népszerű eledel hazánkban is. Nemcsak a boltokban kapható különböző méretű és összetételű kiszerelésekben, de otthon is el lehet készíteni egy kis ráfordított idővel és energiával. Az aszalt gyümölcs finom téli, őszi csemege, amit egyaránt szeretnek kicsik és nagyon, minden otthon elengedhetetlen egészséges csemegéje és nassolnivalója, de főzéshez, sütéshez is sokszor lehet rá szükségünk a konyhában.

Ezt kell tudnod az aszalt gyümölcsökről

Az aszalt gyümölcsök aszalással készülnek. Ez gondolom eddig nem is meglepő. Mi is az aszalás azonban? Ez egy természetes eljárás, amely során a gyümölcsökből a víztartalmat vonják ki. A legtöbb gyümölcs persze igen nagy százalékban tartalmaz vizet, így fordulhat elő, hogy nagyobb darabok is kisebb szemek lesznek a zacskóban. Nagy előnye, hogy hosszan eltartható, hiszen a rothadáshoz víztartalomra lenne szükség, így az aszalt gyümölcsöt egész télen fogyaszthatjuk az importgyümölcsök mellett, vagy akár helyettük is. Természetesen a boltokban található aszalt gyümölcsök tartósítószer hozzáadásával készülnek, ami nem feltétlenül rossz, mint ahogy sok helyen azt híresztelik, hiszen így állnak el ezek a termékek olyan hosszú ideig, és nem kell kidobnunk majd őket néhány nap után akkor sem, hogyha már felbontottuk a zacskót. Az aszalt gyümölcsöknek ugyanis megvan az ára, és ha már egészséges nasiba fektet az ember, akkor nem szeretné, hogy az gyorsan megromoljon, és néhány nappal később a kukában kelljen landolnia.

Mitől egészségesek az aszalt gyümölcsök?

Télen kevés gyümölcshöz jut a szervezetünk. A gyümölcsök pedig fontos tápanyagforrások, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Az aszalványok a finom ízük mellett pedig megőrzik ezeknek a fontos anyagoknak a jelentős részét. A különböző gyümölcsök különböző vitaminkészleteket raktároznak számunkra, ezért a megvásárolható vegyes aszalmányok magukban hordozzák azt, amit a multivitamin-tabletták tudnak, és még rendkívül ízletesek is. Előnyük attól is függ tehát, hogy milyen gyümölcs aszalmányát fogyasztjuk éppen, így lehet bennük többek között karotin, C-vitamin, B1, B2-vitamin, és bármi más, ami az eredeti gyümölcsben megvolt. Magas a rosttartalmuk, így természetes gyógymódként szolgálnak a székrekedésre.

Az aszalt gyümölcs, mint a legjobb édesség

Ha télen valami egészséges alternatívát szeretnénk a csoki és a cukorka helyett, az aszalt gyümölcs remek alternatívát kínál, hiszen maga is cukros eledel, de közben hasznos is, a csokoládéval szemben. Ha süteményekbe tesszük, csokoládé alkotójaként használjuk fel, akkor kiválthatja a hozzáadott cukrot is, így megint csak egy egészségesebb alternatívánál kötöttünk ki. Sütemények mellett még használhatjuk főételekhez, töltelékként és mártásnak sem utolsóak. Remek díszítőelemei bármilyen ételnek, ehető dekorációkként színesítik meg a tányérunkat.

Az aszalt gyümölcsök a gyerekek kedvencei

Talán legnagyobb előnye, hogy a gyerekek nagy kedvence. Általában a gyerekek undorodnak az egészséges ételektől, húzzák a szájukat a brokkolira, a zöldbabra, gyümölcsök közül is inkább csak az édes, cukros fajtákat kedvelik, mint a banán vagy a görögdinnye. Nem ehetik azonban mindig ugyanazt, főleg hogyha nincs a kedvencüknek idénye. Azonban egy kis cukor néha megoldja a gondokat. Így van ez az aszalványok körében, hiszen könnyedén meg tudjuk győzni a gyerekeket, hogy egy kis gyümölcsöt, aszalt formában, azért mégis egyenek. A gyerekek vitaminellátása és az immunrendszer erősítése fontos feladat a hidegebb évszakokban, a kisgyerekek a leginkább hajlamosak ugyanis mindenféle betegség összeszedésére, a megfázásra, a náthára, az influenzára.

Az aszalt gyümölccsel nem lőhetünk mellé

Az aszalványok remek ajándékok is lehetnek. Persze nem önmagukban, de ha ismerősnek, munkahelyi vagy iskolai ajándékozáskor már nincs ötletünk, mit lehetne az adott illetőnek vásárolni, akkor az utolsó kis apróság lehet éppen valamilyen aszalt formájú gyümölcs. Sokan nem szeretnek már csokoládét ajándékozni, mert egyre többen próbálnak minél egészségesebb életet élni, és így nem lehetünk biztosak benne, hogy örülnének egy óriás tábla csokoládénak vagy egy doboz bonbonnak. Azonban a gyümölcs nem olyan dolog, amivel mellé lehet igazán lőni. Nem csak azért, mert mindenki szereti, de egyszerre esik az egészséges, tudatos táplálkozás keretei közé, miközben mégis csak egy édességről van szó tulajdonképpen. Kevés más dolog tartozik még ebbe a metszetbe, ha jobban belegondol az ember, maximum olyan édességek, amelyek valamilyen édesítőszerrel készültek.

Az aszalt gyümölcsök tehát remek édes eledelnek számítanak, amik nagyon megérik az árukat. Legyen szó bármilyen gyümölcsről, biztosan találunk olyat, ami a kedvenceink közül való. A legnépszerűbbek közé tartoznak az áfonyás, a meggyes, az epres és a sárgabarackos aszalványok. Ha valaki eddig még nem próbálta ki ezt a vitaminbombát, akkor éppen itt az ideje, hogy egy kicsit jobban megismerkedjen vele.

Related Post