Korszerű gázkazán: melyik a megfelelő?

Európai szabályok a gázkazán-piacon

A gázkazán olyan készülék, amely valamilyen gáz elégetésével hőenergiát szabadít fel és azt egy másik közegnek átadja. A közvetítő közeg a rendszerben általában víz. Ezt általában szivattyúval juttatja el a hőleadóhoz, amely lehet radiátor, padló-vagy mennyezetifűtés, esetleg mind egyszerre. A szilárd tüzelésű gázkazán ezzel szemben gáz helyett tüzelőanyag használatával termeli a hőenergiát. A tüzelőanyag rendszerint fa, brikett vagy szén, esetleg egyéb égésre alkalmas anyag. A vegyes tüzelésű készülékek a kettő ötvözésének tekinthetők. Képesek gáz és szilárd anyag segítségével is hőt termelni. Ez számít a legkedvezőbb árban mozgó kazánnak, ezért kiemelten népszerű. Azonban ez azt is jelenti, hogy Magyarországon az utóbbi években jelentősen megnőtt a kéményeken távozó füst mennyisége és a szilárd biomassza felhasználása is, amely elsősorban tűzifát jelent. Ehhez képest a szél, a nap és a vízenergia hasznosítása jelentéktelen. Annak érdekében, hogy a lakossági üvegházhatású gázok és ezáltal a légszennyezés csökkenjen, az Európai Unió szigorodó szabályokat vezetett be. Ez a folyamat már 2015-ben elkezdődött azzal, hogy az Uniós rendelet szerint a lakásokban kerülő új gázkazán készülékeknek adott energiahatékonysági és kibocsátási határértékeknek kell megfelelniük. 2018 óta ezt címkén is kötelező feltüntetnie a gyártóknak.

Magyarországon is tovább szigorodik a gázkazán vásárlás

2020. január 1-jén lépett életbe itthon a 2015%1189/EU rendelet, amelynek célja a gázkazán használat károsanyag kibocsájtásának jelentős visszaszorítása. Hogy ez mit jelent visszamenőleg és a leendő vásárlókra nézve, erről lesz a továbbiakban szó. Az elmúlt időszakba kiemelt szerepet kapott a környezettudatosság, a természet védelme. Ennek az egyre súlyosbodó állapotok az okai, amelyhez a lakossági fűtés is jelentősen hozzájárult. Magyarországon ez az arány 74%, és a korszerűtlen vegyestüzelésű kazánok a felelősek mindezért. A rendelet nem teszi kötelezővé a lakosságnak, hogy cseréljék le fűtésrendszerüket, ugyanis a leírtak csak a gyártókra és forgalmazókra vonatkoznak. Eszerint szigorodnak a gyártási és fejlesztési előírások. A piacon maradt készülékek a készlet erejéig megvásárolhatók és használhatók, azonban újakat gyártani már tilos. Az új tervezés gázkazánok nagyobb teljesítménynek és csökkentett károsanyagkibocsátásnak kell megfelelniük. Azok, akik a rendelet életbelépését követően, illetve a készletek elfogyása után akarják lecserélni régi gázkazán készüléküket, az némi plusz költséggel fog járni.

Hogyan lehet korszerű és hatékony a gázkazán?

A kondenzációs technológia tekinthető kiemelkedőnek a gázkazán piacon, mert mind energiahatékonyságában, mind környezetterhelésében kedvezőbb régi rokonaival. A Ventil gázkazán egy jó példa erre.  Működési elvük, a légtérbe kibocsájtott égéstermékek hőjének maximális kihasználását jelenti. A hagyományos kazán esetén a kibocsátott égéstermékben található vízgőz nem csapódik le, ennek eredményeként nagy mennyiségű felhasználatlan energia vész el és kerül a környezetbe. A kondenzációs technika segítségével ez az energia visszanyerhető. Ezáltal a készülék hatásfoka 90-95% körül mozog, ami a fűtési költségeket is előnyösen felülírja. A kondenzációs kazán hőcserélője a távozó hőt annyira lehűti, hogy még a kazán belsejében csapódjon le. Ha a vízgőz nem a kéményben, hanem a kazán hőcserélőjén csapódik le, a benne rejlő hőenergia visszaforgatható a fűtés rendszerbe. A technológia további előnye, hogy a kazán ráköthető meglévő rendszerre is, s a felhasználó szempontjából nézve ugyanúgy működik, mint a hagyományos készülék. Mivel jóval hatékonyabban hasznosítja a hőenergiát, ezek a kazánok jelentős gázfogyasztást eredményeznek, amely gazdaságilag és környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható. Ez a hagyományos változatokkal szemben 25-30% költségmegtakarítást is jelenthet.

Nem csak a gázkazán cseréje bonyolódik

Mit kell tehát még a szabályozás szerint módosítani? Problémát okozhatnak még a régi kémények is, amelyek az új típusú készülékekkel nem lesznek kompatibilisek, tehát azokat is cserélni kell. Ez szintén többletköltségekkel fog járni. A régi gyűjtőkémények az összes csatlakoztatott fűtő fűtőkészülékből és vízmelegítőből vagy kombikazánból forró és száraz füstgáz elvezetésére lettek kifejlesztve. Ez egy hagyományos kazán esetén nem okoz problémát. Azonban a korszerű kondenzációs készülékek, amelyek úgy lettek kifejlesztve, hogy a füstgázban lévő hőt is kinyerjék és azt lehűtve továbbítsák a levegőbe, már nem ez a helyzet. Mivel ez a hideg, eltérő nyomással rendelkező füstgáz teljesen másképp viselkedik, mint a hagyományos kazánok által kibocsátott, a kéményben visszaáramlás történhet, amely a kazán leállásához és a régi kémény állapotának romlásához vezethet.

Related Post