Amikor szükségessé válik a koronavírus teszt….

Nem csak tünetek esetén kellhet a koronavírus teszt

A koronavírusról talán nem túlzás azt állítani, hogy lassan az életünk része lesz, de arra legalábbis mindenki rájött már, hogy ez nem egy olyan betegség lesz, aminek a hatása rövid időn belül elmúlik. Magyarországon, ahogy a világban mindenhol, egyre több a fertőzött, és bár lassan megszokjuk ezt az új életformát, és a maszk állandósult viselését, azért nem egy kellemes élmény ilyen megszorítások között élni. A koronavírus teszt elvégzésére több okból kifolyólag is sor kerülhet. Nézzük meg, melyek ezek.

Mikor kell elvégeztetni a koronavírus tesztet?

Tünetek esetén természetesen mindenképpen el kell végeztetnünk a vizsgálatot, akkor a háziorvost felhívva tudunk kérni tesztelést, amely jelenleg ingyenes. Amit azonban nem áll az állam, az nagyjából minden más teszt, azonban sokszor szükséges lehet. Habár az országhatárok között az átjárás jelenleg korlátozva van, azonban még bizonyára mindig vannak olyan magyar emberek, akik külföldről jönnének haza, azonban nem szeretnék az első két hetet a hazatérésük esetén karanténban tölteni. Számukra a negatív lelet szükséges ahhoz, hogy haza is jussanak, és kimehessenek a házból.

Sajnos, ha az ember olyan másik ember kontaktja volt, akkor is szükség van a két hét karanténra. Ez sokszor jár negatív következményekkel. Ilyen például az, hogy az ember fontos eseményeken nem tud részt venni. Iskolába járni, dolgozni, projekteken részt venni. Két hét kisesés a munkából, az iskolából, az egyetemről nagyon sok idő, aminek pénzügyi következményei vannak természetesen. Előfordulhat olyan is, hogy az embert valamelyik kórházban tartják a karantén alatt, ami nem csak a korábban felsorolt esetek miatt nehéz, de lelkileg is megviselheti az embert. Ilyenkor a legjobb döntés elvégeztetni a koronavírus tesztet, amivel már néhány nap alatt meg lehet állapítani, hogy valaki fertőzött-e, és így korábban is hazamehet, még a két hét letelte előtt.

Már számos munkahely is igényli a felvétel előtt vagy a folyamatos negatív koronavírus teszt-eredményt. A vírus miatt egyébként is igen sokan kerültek nehéz helyzetbe, és vesztették el a korábbi állásukat, ami sosem kellemes élmény. Most azonban további nehézséget jelent, hogy nehéz újabb munkát találni, hiszen számos cég és vállalat csökkentette le az alkalmazottainak a számát. Ha mégis találunk egy állást, akkor előfordulhat, hogy még a kezdés előtt szükség lesz a negatív koronavírus teszt bemutatására, amit nem minden esetben fizet rögtön a munkáltató, hanem saját magunknak kell elintézni a vizsgálat megszervezését és fizetését. Más esetben, kritikus vagy fertőzésnek komolyabb helyeken akár többször is kell tesztet végeztetnie az embernek, bár ebben az esetben valószínű, hogy kérhetjük számlára a vizsgálatot.

Milyen lehetőségeink vannak a koronavírus tesztelésre?

A koronavírus tesztelése alig néhány hónap alatt igen fejlett és gyors lett, többfajta vizsgálat is áll a rendelkezésünkre. Ezek apróbb kellemetlenséggel járnak csupán, nem kell nagyobb fájdalomra vagy kellemetlen helyzetre számítani a vizsgálat során, ami más vizsgálatokhoz képest nagy előny. A legismertebb koronavírus teszt a PCR teszt, ami a vírus örökítőanyagát, az RNS-t mutatja ki. Talán a tévéből vagy akár saját tapasztalatból is ismerős lehet a nyálkahártyás mintavétel. Hátránya az, hogy ebből a tesztből az ember nem tudja meg, hogy már átesett-e a koronavíruson, vagy el sem kapta azt. Amit azonba érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt néhány nap hírei szerint, több olyan esetet is találtak már, akik a korábbi koronavírus fertőzésük felgyógyulása ellenére újból megbetegedtek. Ez úgy tűnik azonban, hogy – mivel csak most írnak erről, és nem már hónapok óta – ez kevésbé jellemző.

Másik lehetőségünk a szerológia, a szervezetben kimutatott ellenanyag megléte, aminek előnye, hogy a már elmúlt fertőzést is képes megmutatni, illetve a negatív eredményt is szolgáltatja számunkra a fenti esetekre.

Hogy mikor melyik koronavírus teszt elvégzésére kerül sor, azt több tényező is befolyásolja. Ha gyorsabb eredményre van szükségünk, akkor a PCR teszt lesz valószínűleg a nyerő, viszont ha hosszútávon szeretnénk arról értesülni, hogy már átestünk-e egyáltalán a fertőzésen, akkor értelemszerűen a szerológiai vizsgálatot kell elvégeztetnünk.

A koronavírus teszt elvégzéséről

A mai állás szerint a teszteléshez nincs szükség valamilyen hatóság értesítésére, hogyha nem tüneti okokból végeztetjük el. Mi dönthetjük el, hogy melyik klinikán szeretnénk ezt megtenni, ami nagy előnyt jelent sokak számára. Klinikánként az árak is változnak, így pedig az ember saját maga döntheti el azt is, hogy megéri-e neki a vizsgálat. Ez például azok esetében fontos, akik nem terveznek két hétig otthon maradni karanténban, hanem folytatni szeretnék néhány napon belül az életük normális kerékvágását. Összességében elmondható, hogy a saját magunk által végzett koronavírus teszt sok előnnyel járhat, hogyha az egészségi állapotunkat szeretnénk tisztázni, vagy éppen a szükséges vizsgálat ez, ami kötelező bizonyos helyzetekben. Ráadásul, nem jár fájdalommal sem.

Related Post